Дяволският нокът (Harpagophytum procumbens) е ниско, разклонено, храстовидно растение. Родом от Южна Африка, то получава името си от вътрешната дървесна капсула, която се разцепва в единия си край на два извити остри края подобно на „нокти“.

Дяволски нокът

Дяволски нокът

Дяволски нокът

Дяволският нокът е атрактивно растение което цъфти през летния сезон. Листата му са много лепкави и покрити с финни косми.

Има две вида Дяволски нокът:

  • Едногодишно с триъгълни листа и бели до розови цветове с петнисти венчета.
  • Многогодишно растение в жълтият цъфтящ вид с почти същите характеристики.

Дяволски нокът

Дяволски нокът

Дяволският нокът е бил използван за лечение на болка, проблеми с черния дроб и бъбреците, треска и малария. Използва се и в мехлеми за лечение на рани, циреи и други кожни проблеми.

Дяволски нокът

Дяволският нокът е въведен в Европа в началото на 1900 г. Тогава изсушените му корени са били използвани за възстановяване на апетита, облекчаване на киселини и намаляване на болката и възпалението.

Дяволски нокът

Днес дяволският нокът се използва широко в Германия и Франция за борба с възпалението или за облекчаване на артритни болки, болки в кръста, главоболие.

В някои части на света, мариноват шушулките като ги берат докато плодовете са малки, преди да са се втвърдили. Младите шушулки приличат на бамя и грижата за растенията наистина е подобна на отглеждането на бамя.

Дяволски нокът

Дяволски нокът

Засаждане и грижи за дяволския нокът:

Дяволския нокът вирее най-добре при силна слънчева светлина и добре дренирана почва. Той е лесен за отглеждане. Семената му се посяват директно там, където ще останат да растат. Може предварително семената да се накиснат за една нощ. Почвата трябва да се поддържа влажна до поникване и след това да се оставя да изсъхне леко между поливането. След като растението е узряло, може да се полива само на всеки две до три седмици. Когато започнат да се образуват семенни шушулки, поливането изцяло се прекратява.

Растението харесва летните горещини, затова няма да започне да расте, докато почвата не се затопли!

Всяка капсула на растението съдържа около 40 черни семена, които постепенно се освобождават, когато ноктите се разделят.

Дяволски нокът

Дяволски нокът

Не трябва да се позволява на тези растения или техните семена да излязат от контрол – те могат да се превърнат в инвазивни плевели!

Дяволски нокът

Дяволски нокът

Дяволски нокът

Местните хора отдавна използват шушулките на растението за плетене на кошници, а в цял свят те са идеални за всякакви декоративни и занаятчийски проекти.

Шушулки от дяволски нокът за крафт и занаятчийски проекти могат да бъдат закупени от онлайн магазин craftica.eu.