Еделвайс e род многогодишнo тревистo растениe от семейство сложноцветни (Asteraceae).

Еделвайс в Стара Планина

Името на красивото високопланинско цвете произлиза от немската дума „Edelweiß“, която в буквален превод означава бяло, благородно. Латинското наименование произлиза от гръцки, и означава „лъвска лапа“. На езика на цветята еделдайс означава „пишете ми“. Може да се срещне и под наименованието сребърна звезда. Растението се смята за „Цвете на императори и царе“ и се е превърнало в символ на свободния дух и величието на природата.

Днес е символ на Швейцария, а също и на Австралия. В България е емблема на „Български туристичен съюз“.

Еделвайс в Стара Планина

Еделвайс в Стара Планина

Еделвайс в Стара Планина

По света има повече от двадесет вида еделвайс,като най-редките видове по света са от Еверест и от Хималаите.

В България еделвайс има в Пирин и Стара планина – Leontopodium alpinum subsp.alpinum (в Пирин) и Leontopodium alpinum subsp.nivalis (в Стара планина).

Еделвайс в Стара Планина

 

 

 

Изключителната способност на еделвайса да вирее при екстремни условия на студ и интензивна слънчева светлина го правят много ценно и специално растение.

Власинковите клетки на еделвайса задържат въздух, наситен с водни пари и така се намалява изпарението от листата. От другата страна, власинковата покривка действа като „слънчобран“ – намалява поглъщането на слънчевата топлина.

Оцеляването на цветето еделвайс в безплодна, бедна на хранителни вещества почва, зависи от способността му да извлича мощни жизнени сили от почвата. Притежава редица лечебни свойства. Намира широко приложение в медицината, а екстрактът от еделвайс се използва в натуралната козметика.

Цветовете на еделвайса се използват в медицината за приготвяне на лекарства против болести на белите дробове, сърцето, болест на Алцхаймер, амнезия, болки в корема, алергии, отоци, бръчки, стареене, рематизъм, разширени вени; хемороиди.

Еделвайс в Стара Планина

Екстрактът от еделвайс се извлича от надземната част на растението. Съдържа ценни флавоноиди, фенолни киселини и киселина на еделвайс. Благодарение на антиоксидантните си свойства, екстрактът от еделвайс неутрализира свободните радикали и противодейства на стреса, който UV радиацията причинява на кожата.

Еделвайс в Стара Планина

Еделвайсът е защитен вид в България и късането му е забранено със закон. Растението е включено в „Червената книга на България“.

Еделвайс в Стара Планина

Култивирането на еделвайс е възможно и изключително удовлетворително за ценителите на природата и красотата. С правилните грижи и внимание, всеки може да се наслади на чудесата на този уникален цветен вид в собствения си градина или градински кът.

Еделвайсът е култивиран в различни страни по света, като основно се отглежда в планинските райони на Европа. Някои от страните, където се среща култивацията на еделвайс, включват Швейцария, Австрия, Германия, Франция, Италия и Словения. Този красив цветен вид се отглежда също така и в САЩ, Канада, Япония и дори в Австралия.

Култивираният еделвайс се използва за различни ръчно изработени проекти, които включват изработката на декоративни предмети и аксесоари.