Червеният кантарион (Centaurium erythraea), известен с лечебните си свойства още на древните гърци и римляни е двугодишно растение от семейство Тинтявови.

Народните наименования на червен кантарион са: бабино биле, бабиче, китчица, посечниче, горчивка, горчило, катриот, трескавиче, червена звъника.

червен кантарион

Още в дерността на червения кантарион са били приписвани свойствата на панацея. В цветовете му се отчита висока концентрация на алкалоида генцианин, притежаващ добре проучени противовъзпалителни свойства. Другата основна група биологично активни вещества в състава на билката са полифенолите.

червен кантарион

Полифенолите в цветовете на червения кантарион подсигуряват мощните антиоксидантни и детоксикиращи свойства на билката. Те помагат за неутрализирането на свбодните радикали, както и за свързването и по-лесното изнасяне на тежките метали от тялото.

червен кантарион

Лечебното приложение на билката може да бъде както вътрешно, така и външно.

Червеният кантарион се използва за подпомагане лечението на:

Стомашни проблеми – запек, диспепсия, киселини, метеоризъм (повишено образуване на газове);
Урологични заболявания – камъни в бъбреците, подагра;
Артритни и други възпалителни състояния;
Болезнени диспепсии;
Чернодробни нарушения – затруднена детоксикация на организма, намалена секреция на жлъчен сок;
Някои форми на анемия, чревни паразитози, трескави състояния, диабет.

Тинктурата от тази билка спомага за бързо възстановяване след продължително боледуване, както и при някои заболявания като бронхиална астма, язва на стомаха, повишена или понижена киселинност, хепатит, камъни в бъбреците, екзема, нередовна менструация, главоболие.

Външно отвара от червен кантарион се прилага успешно при зарастването на упорити и бавно заздравяващи рани.

червен кантарион

Народната медицина препоръчва чай от стръковете на червения кантарион при болки и киселини в стомаха, стомашен катар, запек, метеоризъм, туберкулоза на червата, чревни кръвоизливи, лениви черва, глисти, болести на черния дроб, жлъчката и далака, недостатъчна и нередовна менструация, бяло течение, малария, хемороиди, епилепсия, очна слабост, диабет и др.

червен кантарион

червен кантарион

червен кантарион

червен кантарион

Как се използва за лечение червеният кантарион?

Запарка

1 чаена лъжица от билката се запарват с 200 мл. вода. Изпива се на три пъти, 30 мин. преди ядене. Запарката от червен кантарион е силно горчива.

Тинктура

Накиснете 100 грама прясна или изсушена билка в 400-500 мл. алкохол и оставете сместа да престои две седмици. Преди да използвате прецедете сместа.

Вино

Накиснете в литър вино две шепи от изсушената билка (съотношението е 1:10) и добавете 1-2 супени лъжици мед. След две седмици сместа се прецежда и се пият по две супени лъжи от нея преди ядене.

Външно приложение:

Кисне се 20 дни в зехтин (1:10) и се използва за мазане на рани от изгаряния и гнойни рани.

Внимание:Червеният кантарион не се препоръчва при бременни, тъй като може да предизвика контракции.